Teatteriravintolat Suomessa

Suomen suhteellisen pienestä koosta huolimatta maassa on lukuisia teatteriravintoloita, joissa voi viihtyä ja viettää mukavaa iltaa ystävien ja läheisten seurassa yhdistämällä yhteiseen aikaan mukaan kiinnostavan kulttuuriesityksen. Paikkoja on ympäri kotimaatamme, minkä ansiosta matkailun oheen voi yhdistää käynnin paikallisessa teatteriravintolassa nauttimassa kulttuurista ja maittavista mauista.

Tässä artikkelissa annamme muutamia vinkkejä, joita voi hyödyntää seuraavaa mukavaa iltaa suunnitellessa. Lue siis tämä lista ja hyödynnä itsellesi sopivat vinkit tulevia vapaailtoja varten!

Joensuun Teatteriravintola

Joensuussa sijaitsee paikallinen Teatteriravintola, joka on seutukunnan kulttuurin ystävien vankkumattomassa suosiossa. Tämä mahtava kulttuurikeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, jonne pääsee helposti kävellen, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla hieman kauempaakin. Rautatieasema sijaitsee aivan läheisyydessä, joten paikkaan voi tulla tutustumaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulta vaivattomasti.

Kulttuurikeskuksen tarjontaan voi tutustua hyvissä ajoin jo etukäteen kattavasta tapahtumakalenterista, johon merkitään tulevien kuukausien esitykset. Artistien joukossa nähdään niin hiphopin maailmasta tuttuja esiintyjiä kuin perinteisempiä teatteriesityksiä. Jokaiseen makuun löytyy siis sopivia vaihtoehtoja, joiden joukosta voi valita oman suosikkinsa.

Teatterinäytösten väliajalla on mahdollista nauttia ravintolassa esimerkiksi virkistävä kupponen kahvia tai tyydyttää nälkäänsä suolaisella välipalalla. Ravintola ottaa asiakkaansa huomioon erittäin joustavasti, sillä paikalle voi tehdä ennakkotilauksen väliaikatarjoiluista ja istahtaa suoraan valmiiksi katettuun pöytään.

Uskomattoman kulttuurielämyksen voi sen sijaan aloittaa jo ennen esityksen alkamista, sillä asiakkaat voivat varata pöydän ja nauttia maukkaan illallisen ennen sukeltamista kulttuurin syvempiin ominaisuuksiin.

Teatteriravintola Vänmanni

Oulun kaupunginteatterin yhteydessä toimii teatteriravintola Vänmanni, joka on erittäin tunnettu myös kansallisella tasolla. Pohjois-Suomen kuuluisa kulttuurin kehto edustaa paikallisuutta parhaimmillaan. Paikka sijaitsee kaupungin keskustan läheisyydessä, aivan Oulun pääkirjaston vieressä. Miljöö ei voisi olla kauniimpi, sillä se sijaitsee saarella, josta avautuvat kauniit maisemat sekä viereiseen Meritullin vierassatamaan että merelle.

Vänmanni tarjoaa pientä suolaista vierailijoille aina esityksien väliaikoina. Kävijöiden kannalta on erittäin hienoa, että maukkaasta illallisesta voi nauttia halutessaan joko ennen tai jälkeen ruokailun. Ravintola avautuu kaksi tuntia ennen näytöstä ja sulkee ovensa vasta kaksi tuntia performanssin jälkeen. Illan esitysaikojen ulkopuolella on mahdollisuus tutustua tähän herkulliseen ruokapaikkaan esimerkiksi lounasaikoihin niin arkipäivisin kuin viikonloppuisin. Se tarjoaa maukkaan buffetin, joka koostuu niin raikkaasta salaattipöydästä kuin monipuolisista pääruuista.

Vänmannin lavoilla voi nauttia Oulun kaupunginteatterin monipuolisesta tarjonnasta, jonka ohjelmisto vaihtuu säännöllisin väliajoin. Kauempaa matkustavan turistin on kuitenkin hyvä huomioida, että teatteri pitää kesällä taukoa. Tämän asian johdosta esityksiä ei järjestetä ollenkaan kesä- tai heinäkuussa.

Ravintola KOM

Helsingin teatteriravintoloista puhuttaessa ei voi missään nimessä ohittaa KOM-ravintolaa, joka yhdistää teatterielämyksen ja uskomattomat makuelämykset parhaimmillaan. Kaivopuiston tunnelmallisen pikkukadun varressa sijaitseva paikka tarjoaa unohtumattomia käyntejä niin kulttuurin kuin ruuan ystäville.

Ravintola KOM toimii vieressä olevan KOM-teatterin yhteydessä. Vuonna 1971 perustettu teatteri on puhututtanut helsinkiläisiä aina perustamisesta alkaen persoonallisilla teemoillaan, joiden tarkoituksena on ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Sen ohjelmistoa seurataan aktiivisesti, sillä innokkaat teatteriharrastajat luottavat löytävänsä mielenkiintoisia ja unohtumattomia esityksiä. Tarjolla on muun muassa musiikkiteatteria, tragediaa sekä komediaa kaudesta riippuen.

Miellyttävän teatteriesityksen kruunaa illallisen viereisessä KOM-ravintolassa, jossa voi takuuvarmasti saada unohtumattomia makuelämyksiä. Tarjolla on monipuolinen kattaus oivaltavia yhdistelmiä, joissa sekoittuvat taidokkaasti niin tutummat kuin harvinaisemmatkin ruokalajit. Ruokalistalta löytyykin muun muassa sillikaviaaria, katajamakkaraa sekä simpukka-kalapataa.

Ravintola KOM on monesta muusta teatteriravintolasta poikkeuksellinen paikka, sillä se on erittäin suosittu paikka myös helsinkiläisten keskuudessa. Monet viettävätkin mielellään vapaailtaa suuntaamalla kohti tätä Eiran helmeä, nauttimalla kattavasta viinilistasta sekä kokeilemalla uusia ruokalajeja.

Tunnelma on vilpitön, sillä teatterista saapuvat henkilöt ja rentoa iltaa viettävät kulinaristit istuvat sulassa sovussa vierekkäin. Paikka on avoinna maanantaista lauantaihin aina ilta-aikaan, mutta sunnuntaisin se on suljettu.

Maxim

Itä-Suomen toinen kuuluisa teatteriravintola on Kuopiossa sijaitseva Maxim, joka on laatinut ohjelmistonsa niin musiikin, stand upin kuin teatterinkin ystäville. Lavalla nähdään kansallisella tasolla erittäin tuttuja nimiä, jotka ovat tunnettuja television prime time -ohjelmistosta. Muusikot edustavat kotimaan kärkipäätä, ja paikan vakiokasvoihin kuuluukin esimerkiksi Juha Tapio yhtyeineen. Harva musiikkikiertue järjestetäänkin ilman Maximin nimeä listalla.

Maximin konsepti poikkeaa perinteikkäämmistä teatteriravintoloista, mutta se tarjoaa myös ilahduttavia uusia tuulia. Kävijä voi piipahtaa ennen esityksen alkua maittavassa buffetissa, joka sisältää monipuolisia á la carte -ruokalajeja. Lista vaihtuu kuukausittain, minkä ansiosta vakiokävijät eivät pääse kyllästymään samanlaisiin makuihin. Seisova pöytä sisältää myös jälkiruuan, kahvin tai teen sekä veden. Pöytä kannattaa varata etukäteen, sillä vapaat paikat menevät nopeasti.

Maximin yhteydessä on myös baari, jossa voi nauttia raikkaista virvokkeista. Moderniin tyyliin somistetun oleskelupaikan tunnelma on rento ja välitön. Kävijät voivat viihtyä lasillisen äärellä ennen esitystä, sillä paikka avataan tuolloin jo kello 17. Viihtyisästä show’sta voi siirtyä keskustelemaan baariin vielä sen jälkeenkin, koska paikka on avoinna pitkälle iltaan.