Artistiesittelyssä ainutlaatuinen Paula Koivuniemi

Harva suomalainen voi iskelmästä puhuttaessa jättää mainitsematta Paula Koivuniemen, joka on kotimaisen iskelmäkansan suurin suosikki. Jo 1960-luvulla uransa aloittanut tähti on vakiinnuttanut persoonallisella äänellään paikan ihmisten sydämessä. Pian 70-vuotias laulaja on yhä aktiivinen keikkailija, joka on erittäin hyvässä kunnossa. Fanit ovat ilahtuneet kuullessaan, ettei artisti edes harkitse vielä uransa lopettamista.

Paula Koivuniemen suosio näkyy voimakkaasti kansan keskuudessa. Suomalaisessa karaokessa käydessä ei voi välttyä kuulemasta Aikuinen nainen -kappaletta, joka on erityisesti naispuolisten esiintyjien mieleen. Kyseinen laulu nauttiikin kyseisissä piireissä ylivertaista mainetta, joka hakee vertaistaan.

Keikat ovat olleet vuosien ajan erittäin täynnä, vaikka artistilta ei ole tullutkaan uusia biisejä pitkään aikaan ennen viime syksynä ilmestynyttä Duetot-levyä. Konkari on julkaissut uransa aikana huimat 25 albumia, joista 13 on myynyt kultaa, 1 rikkonut platinarajan sekä 1 ylittänyt arvostetun tuplaplatinan myyntimäärän.

Koivuniemen menestyksen salaisuutena pidetään mieleenpainuvaa ääntä, joka jää ihmisten mieliin pitkäksi aikaa. Lisäksi hänen huima lavakarismansa takaa, ettei yksikään keikka ole samanlainen. Se onkin ollut olennainen tekijä menestyksen ja jatkuvasti loppuunmyytyjen keikkojen kannalta. Sympaattinen artisti osaa ottaa yleisönsä ja antaa heille audiovisuaalisen elämyksen, jonka perässä kannattaa ajaa kauempaakin.

Uran alku oli vaiheikas

Seinäjoelta kotoisin oleva artisti on ollut musiikin kanssa tekemisissä koko nuoruuden, sillä hänen isänsä oli paikallinen muusikko. Ensimmäinen askel musiikkimaailmaan oli, kun hän levytti Toivo Kärjen Perhonen-kappaleen vuonna 1966. Tämä levytys menestyi erinomaisesti, mikä avasi Paula Koivuniemen portit musiikkimaailmaan.

Vaikka seuraavat 60-luvun laulut olivat niin ikään menestyksekkäitä, oli artistin ura vaikeuksissa 1970-luvulla. Hän ei löytänyt tyyliään, minkä johdosta yleisö karttoi häntä. Koivuniemi onkin myöntänyt julkisuudessa jälkikäteen miettineensä tuolloin jopa uran lopettamista. Uusi yhteistyökumppani käänsi kuitenkin suunnan, ja vuonna 1978 ilmestynyt Sinulle vain -levy myikin kultaa. Hän on kertonut julkisuudessa, että tämä maaginen hetki on ollut pitkän uran unohtumattomin kokemus.

Menestyksen vuosikymmen

70-luvun lopulla saavutettu suosio kantoi pitkälle. Vuonna 1980 ilmestynyt Vie minut pois -levy oli tähden ensimmäinen platinamyynnin rikkonut levyt. Kiivas keikkailu jatkoi, ja esiintymisiä on parhaimmillaan ollut 200-300 kappaletta vuodessa. 80-luvu on ollut kiistatta tähden huippuaikaa, sillä hän sai käsittämättömät yhdeksän kultalevyä ensimmäisen platinalevyn lisäksi. Jokainen julkaistu albumi myi tuolloin siis käytännössä vähintään kultaa, mikä on erittäin arvostettava suoritus artistilta.

Noste Koivuniemen ympärillä laantui hieman 1990-luvulla. Vaikka artisti esiintyi ahkerasti ja julkaisi viisi levyä, ei yksikään niistä rikkonut kultalevyn rajaa. Tältä aikakaudelta jäi kuitenkin elämään monen suosikiksi noussut ”Kun kuuntelen Tomppaa” -kappale. Artisti myönsikin jälkikäteen harkinneensa erittäin vakavasti lopettamista, sillä hän oli saavuttanut musiikin parissa lukuisia saavutuksia.

Leidit lavalla -konsepti toi uralle lisää nostetta

Koivuniemen uraa vauhditti 2000-luvun alkupuolella entisestään Leidit lavalla -konsepti, johon on kuulunut Suomen neljä arvostettua naislaulajaa. Kvartetissa nähtiin Paulan lisäksi Katri Helena, Marion Rung sekä Lea Laven. Kokoonpano julkaisi yhteisen Leidit levyllä -julkaisun, joka myi lähes heti kultaa.

He tekivät myös yhteisen kiertueen, joka osoittautui erittäin suosituksi. Katsojia oli yhteensä 16 konsertin aikana lähes 80 000, mikä on todella merkittävä saavutus kotimaisessa mittakaavassa. Lisäksi he esiintyivät radiossa ja erilaisissa televisio-ohjelmissa, mikä edisti jokaisen laulajan uraa myös henkilökohtaisella tasolla.

Uusi puoli paljastui Vain Elämää -sarjassa

Paula Koivuniemi on erittäin monipuolinen ja lahjakas esiintyjä, mistä Suomen kansa sai hyvän osoituksen huippusuositussa Vain elämää -ohjelmassa. Artistin fanit saivat niin ikään nauttia esityksistä, joiden aikana muut suomalaisen musiikkimaailman tähdet tulkitsivat Koivuniemen rakastettuja kappaleita.

Hittinikkari esiintyikin samalla kaudella Jenni Vartiaisen, Samuli Edelmannin, Vesa-Matti Loirin, Paula Vesalan, Apulannan Toni Virtasen sekä Elastisen kanssa. Fanit saivatkin Koivuniemen tulkitsemana nauttia muun muassa herkästä ”Missä muruseni on” -kappaleesta sekä vauhdikkaasta ”Mikä boogie” -rapista. Katsojat saivat myös kuulla uusia tarinoita, joista Koivuniemi ei ole julkisuudessa puhunut. Televisiosarjan suosio poiki jatkoa, sillä esiintyjät ilahduttivat yleisöä massiivisilla konserteilla Helsingin Arenalla.

Eläinten ystäväksi tunnustautunut artisti vaikenee yksityiselämästään

Vaikka Koivuniemi on koko kansan tuttu artisti, hän pitää yksityiselämästään matalaa profiilia julkisuudessa. Hän on kuitenkin tunnustautunut suureksi eläinten ystäväksi, joka pitää niistä hyvää huolta. Hänellä on kotona Oliver-niminen kissa, joka on vienyt täysin artistin sydämen.

Koivuniemi on ollut aiemmin kaksi kertaa naimisissa. Hän avioitui vuonna 1696 Harri Lehden kanssa, mutta liitto päättyi eroon 6 vuotta myöhemmin vuonna 1975. Hittiartisti purjehti toisen kerran avioliiton satamaan vuonna 1996 Hannu Hiltusen kanssa, mutta sai päätöksen ainoastaan 2 vuotta myöhemmin. 2 avioliiton lisäksi hän on seurustellut pitkään kansanedustaja Ilkka Kanervan kanssa 80-luvun loppupuolella. Hänellä on myös yksi aikuinen poika, joka toimii äitinsä tavoin musiikkibisneksessä.