Kabaree Suomessa

Kabaree on maailmalla varsin suosittu taidemuoto, sillä siinä yhdistetään visuaalisesti näyttävä esiintyminen vauhdikkaaseen tanssiin ja lauluun. Toisinaan tässä viihteen lajissa haetaan elementtejä jopa komediasta ja teatterista, jotta yleisö saa viihdettä enemmän kuin tarpeeksi. 1800-luvun loppupuolen Ranskassa syntynyt kabaree esitetään tyypillisesti yökerhossa, jossa voi näyttävän esityksen ohella nauttia herkullisista virvokkeista ja keskustella näytöksestä seuralaisen kanssa.

Kabaree on monen suomalaisen makuun sopiva viihdemuoto, sillä sen positiivinen energia heijastuu myös yleisöön. Värikkäät asut, vauhdikkaat tanssit ja haastavat koreografiat takaavat, ettei esitystä seuratessa aika käy pitkäksi. Pitkällinen harjoittelu tuottaa tuloksena sen, ettei harha-askeleita tai muita virheitä juuri lavalla näy esityksen aikana.

Vaikka moni kokee kabareen inspiroivana esiintymismuotona, ei sitä juuri harrastusmäärissä näy. Alan harrasteryhmiä on Suomessa yllättävän vähän, jos vertaa sitä esimerkiksi teatteri- tai tanssiryhmiin.

Aihetta voidaan lähestyä humoristisesti

Suomessa nähtävät kabaree-esitykset kertovat yleensä kosmopoliiteista aiheista. Niissä on tiettyjä klassisia aihepiirejä, joita nähdään kansainvälisillä areenoilla paikoista riippumatta. Suomalaisten musiikkiteatterien projektin taustalta löytyy aina teatterityöryhmä, joka vastaa koko tuotannosta. Nämä taustalla vaikuttavat ihmiset hakevat inspiraatiota niin ajankohtaisista aiheista kuin klassisista kabareen aihepiireistä.

Kotimaiset musiikkiteatterit päätyvät yleensä kosmopoliittisiin klassikkoihin, mutta ilahduttavia poikkeuksia näkyy. Lopullinen valinta näkyy käsikirjoituksessa, joka käsittelee teemaa. Suomessa nähtiinkin harvinaisempi esitys, kun Suomi Kabaree sai ensi-iltansa. Siinä käsitellään humoristiseen sävyyn klassisia suomalaisia kliseitä, joiden joukossa nähdään tyypillisiä kohtauksia suomalaisten arkipäivästä.

Kotimaiseen makuun räätälöidyt esitykset kiinnostavat katsojia entistäkin enemmän, sillä ne erottuvat huomattavasti kansainvälisemmistä klassikoista ja käsittelevät hauskalla tavalla itseään koskettavia aihepiirejä.

Kabaree-esitykset ovat harvinaisempaa herkkua

Kabaree-esityksiä näkee Suomessa harvemmin, sillä kulttuuri sen ympärillä ei ole kasvanut yhtä suureksi kuin esimerkiksi teatterin tai stand upin kohdalla. Riehakas kabaree-perinne katosi Suomesta jo sotien jälkeen, kun kotimaassamme alkoi huviveron periminen. Sen on katsottu vaikuttavan erittäin negatiivisesti kabareen asemaan, sillä kyseistä maksua täytyi suorittaa vuosien 1915-1981 välisenä aikana. Vaikka monet muut taidemuodot kokivat saman kohtalon, ovat ne jälleen voimakkaasti näkyvillä nyky-yhteiskunnassa. On siis erittäin erikoista, että kabaree on jäänyt monen muun varjoon.

Kabareen vähäisistä esitysmääristä huolimatta on mahdollista silti nauttia riemun ja tanssin kombinaatiosta, kunhan paikat ovat tiedossa. Monet teatterit ottavat niitä ajoittain ohjelmistoon, joten lehti-ilmoittelua kannattaa seurata silmä tarkkana. Vaihtoehtoisesti voi itse kääntyä suoraan teatterin puoleen ja toivoa kabaree-esityksiä osaksi ohjelmaa – mistä voikaan tietää, että toive menisi läpi heti seuraavan kauden ohjelmistossa!

Musiikkiteatteri Kapsäkki on aktiivisesti pitänyt kabareen mukana ohjelmistossa, sillä kabaree-esityksiä on tarjolla aina kausittain. Helsingin Hämeentiellä sijaitseva kulttuuripyhättö on järjestänyt useita mielenkiintoisia kabaree-esityksiä, mutta kaikkein suosituin niistä on ollut vuonna 2015 pyörinyt Kabaree Berlin, jonka pääosassa nähtiin Reetta Ristimäki, Kristiina Janhunen sekä Sara Puljula.

Kapsäkki on järjestänyt jopa puistokabaree-esityksiä, jotka kiersivät kesällä 2015 erilaisten kaupunginosien tapahtumia. Näitä esityksiä järjestettiin puistoissa, joissa ihmiset pystyivät seuraamaan ulkoilmaesitystä aivan lähietäisyydeltä. Tämä konsepti olikin modernimpi tuulahdus perinteisestä kesäteatterista, joten erilainen ympäristö toi mukavaa vaihtelua perinteisempiin kabareen näytöspaikkoihin teatterien sisuksista.

Toinen hyvä paikka kabareen ystäville on Casino Helsingin järjestämä Show & Dinner -tapahtuma, jossa yhdistetään lumoavat esitykset hyvän ruuan kanssa. Fennia Salongissa järjestettävissä tilaisuuksissa nähdään usein myös kabaree-esityksiä, joiden ilottelu nostaa riemukkaasti tunnelmaa. Näytöksen seuraamisen ohella pidetään huolta, että kävijät pystyvät herkuttelemaan laadukkaista raaka-aineista valmistetuista annoksista.

Laivoilla voi nauttia upeista esityksistä

Useimmat suomalaiset nauttivat kabareen upeista esityksistä risteilyaluksilla, jotka seilaavat Helsingistä Tallinnaan sekä Helsingistä ja Turusta Tukholmaan. Laivoille hankitaan kansainvälisen tason ryhmiä, jotka esiintyvät jokaisena iltana laivan yökerhossa. Nämä henkeäsalpaavan upeat näytökset saavat katsojan lähes haukkomaan henkeä, sillä taitavasti suunniteltu näytös sointuu poikkeuksetta täydellisesti taustalla soivaan musiikkiin. Asusteet ovat upeita ja viimeisen päälle tarkkaan mietittyjä. Ajatellut yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden, joka katsomoon näkyy.

Risteilyalusten näytökset ovat laivan yökerhossa, jonne matkustajat voivat tulla veloituksetta seuraamaan upeaa esitystä ja nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kaikkein parasta on, että pääsymaksua ei yleensä vaadita! Käytännössä esitystä pääsee siis seuraamaan pelkällä risteilymatkan hinnalla.

Matkusta Tallinnaan ihailemaan esityksiä

Jos Suomessa ei tunnu löytyvän itselleen kiinnostavaa esitystä, voi innokas matkustaja suunnata kohti Tallinnaa, jossa kabareen kulttuuri elää huomattavasti voimakkaampana. Tämä asia johtuu pääasiallisesti maan menneisyydestä. Kabareen perinne levisi Saksasta Viroon 1800-luvun loppupuolella, jolloin se vakiinnutti asemansa kansan keskuudessa. 1920-luvulla maassa oli edelleen 20 aiheeseen keskittynyttä teatteria, mikä on erittäin paljon maan pinta-alaan nähden.

Ruoka, juoma ja näyttävä kabaree yhdistetään Virossa samaan tapahtumaan, jotta katsoja voi nauttia ikimuistoisista elämyksistä. Lava on nähtävillä yleisön edessä samalla, kun he nauttivat kolmen ruokalajin illallista. Suosittu näytöspaikka on esimerkiksi Merineitsi-sali, joka kuuluu legendaarisimpiin Baltian esiintymisareenoihin. Se on tällä hetkellä ainoa paikka, jossa tästä uskomattomasta esityksestä voi nauttia.