Artistiesittelyssä lavojen valtias Jari Sillanpää

Kotimaisesta iskelmämusiikista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Jari Sillanpäätä, joka on laulanut itsensä suomalaisten sydämiin jo 90-luvulta lähtien. Tämä hyväsydäminen herra on tuonut monien ihmisten elämään iloa heti uransa alusta alkaen laulamalla upeita tulkintoja sekä omia sävellyksiä. Häntä voikin kiistatta kutsua Suomen menestyneimmäksi iskelmäartistiksi. Harva suomalainen voi väittää, ettei esimerkiksi ”Satulinna”, ”Oot täydellinen” tai ”Kaduilla tuulee” olisi tuttu kappale radiosta.

Vaikka Sillanpää laulaakin suomeksi, ei se ole hänen äidinkielensä. Monelle fanille on tullut yllätyksenä, että hänen äidinkielensä on ruotsi. Artisti on syntynyt Ruotsin Ludvikassa, joka sijaitsee Keski-Ruotsissa. Hän muuttikin Suomeen vasta aikuisiällä, mitä harva uskoisi. Sillanpää puhuu erinomaista suomea, jossa ei ole minkäänlaista aksenttivivahdetta miehen äidinkieleen.

Sillanpää teki historiaa Tangomarkkinoilla

51-vuotias Sillanpää nousi suuren yleisön suosioon Seinäjoen Tangomarkkinoilta, kun hän ansaitsi historian ensimmäisen kerran täydet pisteet kaikilta tuomareilta. Hänet valittiin kiistattomasti tangokuninkaaksi vuonna 1995. Hän onkin jälkikäteen kertonut harjoitelleensa esiintymistä suomeksi työskennellessään risteilyaluksilla, joilla hän saattoi karata karaokeen kesken työvuoronsa.

Sillanpää muistetaan edelleen 90-luvun suurena tähtenä, joka on kiertänyt erittäin ahkerasti kaikkia kotimaan tanssilavoja. Tähden kiireistä arkea auttaakin Sillanpään kaksi assistenttia, jotka ovat tunteneet hänet yli 20 vuoden ajan. He hoitavat käytännön asioita, jotta artisti voi itse keskittyä omaan uraansa. Keikkakilometrejä on parhaimmillaan kertynyt kuusinumeroisia lukuja, kun tiimi on ajanut lavalta toiselle ympäri kotimaata.

Lähes miljoona myytyä levyä

Sillanpäällä on ollut vankkumaton fanikunta heti tangokuninkaaksi valinnasta lähtien. Tästä asiasta kielii myös myytyjen levyjen määrä, joka hakee vertaistaan. Hän on myynyt kaiken kaikkiaan yli 820 000 levyä uransa aikana. Hänen nimikkoalbuminsa, joka julkaistiin vuonna 1995, on ollut kaikkein suosituin. Se on myös parhaiten myyty suomalaisartistin albumi. Levyjä on julkaistu kaiken kaikkiaan 11 kappaletta, ja ne kaikki ovat saavuttaneet huippusuosion.

Toisin kuin monet muut artistit, Sillanpää on saanut säilytettyä suosionsa muuntautumiskykynsä ja karismansa ansiosta. Ystävällinen asenne, kohtelias käytös sekä miellyttävä persoona ovat syitä, joiden takia monet ihailijat ovat jääneet hänen vankkumattomaksi seuraajakseen. Lisäksi tähden samettisen pehmeä ja vivahteikas ääni on todella uniikki, sillä se hakee vertaistaan. Kun sen kuulee kerran radiosta, ei sitä voi unohtaa!

Sillanpää keikkailee edelleen erittäin aktiivisesti pitkästä urasta huolimatta moniin muihin artisteihin verrattuna. Konserttikiertueet käynnistyvät säännöllisin väliajoin, ja niiden aikana hän kiertää niin suositummat kuin hieman pienemmätkin lavat Suomessa. Lisäksi tähti on tuttu näky useilla festivaaleilla, joihin innokkaat ihailijat kulkevat pidemmänkin matkan takaa.

Kokenut artisti on nähty myös kansainvälisemmillä areenoilla kotimaisten keikkalavojen ohessa. Hän on ehtinyt pyörähtää jopa Euroviisuissa vuonna 2004, kun tapahtuma järjestettiin Turkin Istanbulissa. Takes 2 to tango -kappaleen esittänyt artisti pärjäsi vallan mainiosti myös kansainvälisessä laulukilpailussa, sillä hän johdatti Suomen sijalle 14. Tämä esiintyminen ei jäänyt suinkaan viimeiseksi Euroviisujen parissa, sillä on juontanut myös pisteidenantoja Helsingistä käsin.

Valtava määrä oheistuotteita

Jari Sillanpään suosion ympärille on rakennettu laaja tuoteportfolio, jossa on lukuisia fanituotteita. Innokkaimmat artistin ihailijat voivat liittyä yli 20 vuotta kestäneeseen faniklubiin, joka seuraa aktiivisesti suosikkiartistinsa toimintaa. Tällä tavalla he voivatkin pysyä perässä aktiivisista tapahtumista. Klubilaiset maksavat kiinteän vuosimaksun, jonka vastineeksi he saavat esimerkiksi artistista kertovan lehden, valokuvia sekä keikkakalenterin. Aktiivisesti toimiva kerho onkin järjestänyt vuosien aikana useita tapahtumia sekä ulkomaanmatkoja.

Ehkäpä persoonallisin Jari Sillanpään nimiin brändätty tuote on kuohuviini, joka oli täysin uudenlainen tuote. Vuonna 2015 lanseerattu juoma tehtiin artistin 20-vuotisen uran kunniaksi. Toinen merkittävä tekijä kuohuviinin lanseeraamisen kannalta oli tähden merkkipäivä, sillä hän täytti huimat 50 vuotta. Sillanpää osallistui luonnollisesti itse kehitysprosessiin, josta hän kertoi haaveilleensa salaa jo pidemmän aikaa.

Kansan suosikkiesiintyjästä on myös tehty Paljaana-niminen elämäkerta, jonka on kirjoittanut Helsingin Sanomien musiikkitoimittajana tutuksi tullut Mari Koppinen. Vuonna 2016 julkaistu teos paljastaa Jari Sillanpäästä uusia puolia, joita julkisuudessa hän ei ole nähty. Yksityiselämästään vaiennut tähti kertoo avoimesti ihmissuhteistaan, joista hän ei ole aiemmin puhunut medialle.

Lavojen viihdyttäjä on myös liikemies

Sillanpään merkittävän uran ohella hän on myös ollut mukana lukuisissa muissa ohjelmissa. Televisiossa on vain muutama kotimainen ohjelma, jossa kansan rakastamaa suomalaistähteä ei olisi tavattu. Viimeisimpänä suurimpana tuotantona hänet nähtiin Tähdet, tähdet -ohjelmassa, jossa hän voitti menestyksekkäästi Suomen suosituimman laulajan tittelin vuonna 2014. Tämä innovatiivinen konsepti osoitti miehestä uusia ja mielenkiintoisia seikkoja. Esimerkiksi Gangnam Style -hittikappale taittui todella komeasti!

Jari Sillanpää on kiireisen musiikkiuransa ohella ehtinyt myös tehdä muuta liiketoimintaa. Hän perusti 2000-luvun alkupuolella tuulivoimalan Raaheen. Hanke oli useiden vuosien mittainen ja tuli artistille erittäin kalliiksi. Uusiutuvan energian projektin arvioidaan maksaneen supertähdelle pitkälti yli miljoona euroa. Tuulivoimala kohtasi vaikeita haasteita, mutta hän sai sen viimein auki vuonna 2011.