Suomen menestyneimmät stand up -koomikot

Suomalaiset ovat laadukkaan viihteen ystäviä, mikä näkyy myös ihmisten kiinnostuksessa stand up -komiikkaa kohtaan. Kotimaassamme onkin monia todella kovan luokan nimiä, jotka jaksavat viihdyttää ihmisiä vuodesta toiseen.

Tuttujen kasvojen lisäksi viihdetaivaalle tulee toistuvasti uusia tekijöitä, jotka nousevat kansan tietoisuuteen erityisesti erilaisten viihdeohjelmien kautta. Näille formaateille kuuluukin osaksi kiitos siitä, että lahjakkuudet haastavat tuoreilla jutuillaan viihdemaailman vakiintuneet tekijät.

Seuraavaksi esittelemme listan kuuluisista koomikoista, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten sydämissä.

Sami Hedberg

Sami Hedberg vastaa monelle suomalaiselle synonyymia kotimaisesta stand up -komiikasta. Erittäin viihdyttävistä jutuistaan tunnettu koomikko sulatti suomalaisten sydämet Get Up, stand up -kilpailussa, jonka voiton hän vei vuonna 2005. Suomalaistähti onkin ehtinyt tiiviin keikkatahtinsa lomassa tehdä maailmanennätyksen, sillä hän toteutti kaiken kaikkiaan 365 esiintymistä vuonna 2015 ja pääsi tämän saavutuksen myötä Guinnessin ennätystenkirjaan. Hän on tuttu näky myös valkokankaalta, sillä tähti on toiminut niin ääninäyttelijänä kuin esiintynyt huippusuositussa Luokkakokous-elokuvassa.

Aktiivisesti keikkailevan Hedbergin menestys näkyy myös hänen tilipussissaan, sillä hän on kuulunut vuodesta toiseen koomikoiden tulotilastojen kärkipäähään. Hän pyörittää keikkojensa ohella Hedberg Entertainment Oy -yritystä, joka on erikoistunut tapahtumatuotantoon. Yritys järjestää stand upiin liittyviä festivaaleja sekä klubitapahtumia.

Sami Hedbergin osaaminen ei rajoitu pelkästään komedian pariin, vaan hän on mukana muutaman muun kotimaisen koomikon kanssa Comedians-nimisessä yhtyeessä. Tähti osallistuu aktiivisesti myös erilaisiin hyväntekeväisyyskampanjoihin ja toimii World Vision -järjestön lähettiläänä.

Krisse Salminen

Krisse Salminen, oikealta nimeltään Heidi Kristiina Salminen, lienee puolestaan Suomen tunnetuin naiskoomikko. Hän erottuu monista muista koomikoista esittämällä roolihahmoa, joka herättää tunteita niin puolesta kuin vastaan. Vaaleaverikkö esittää blondia, jonka jutut ovat naiiveja, hyväntahtoisia ja viihdyttäviä. Hänet kruunattiin vuoden stand up -tulokkaaksi vuonna 2002, jolloin uran nousukausi alkoi. Viihdyttävä esiintyjä saikin heti seuraavana vuonna oman ohjelman.

Krisse Salminen on esiintynyt todella paljon televisiossa muihin koomikkoihin verrattuna, ja hänet on nähty useissa ohjelmissa, joihin lukeutuvat muun muassa Siskonpeti, YleLeaks, Suomen hauskin tavis sekä Krisse Road Show. Hän keikkailee edelleen aktiivisesti ja toimii ääninäyttelijänä koomikon uransa ohella. Hän onkin tullut tutuksi perheen pienimmille monien lastenelokuvien, kuten Keisarin salaisuuden ja Toy Story 3:n, ansiosta.

Niina Lahtinen

Myös Niina Lahtinen on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisessa viihdeteollisuudessa niin koomikkona kuin käsikirjoittajana. Hän viihtyi uransa alkupuolella pääasiassa kameran takana käsikirjoittajana, mutta on viimeisten vuosien aikana esiintynyt lukuisissa televisio-ohjelmissa. Hän on ollut mukana erittäin suosituissa sarjoissa, joihin lukeutuu muun muassa Downshiftaajat, Kimmo, Siskonpeti, YleLeaks sekä Nieminen & Lahtinen Show.

Koomikon tavaramerkkinä pidetään naurua, joka saa katsojat poikkeuksetta hyvälle tuulelle. Hän on tuttu näky myös teatterin puolella sekä stand up -keikoilla. Huumori kukoistaa myös Niina Lahtisen kotona, sillä hänen puolisonsa on Suomen ykkösnäyttelijöihin lukeutuva, niin ikään hauska heppu, Aku Hirviniemi.

Pirjo Heikkilä

Vuonna 1980 syntynyt Pirjo Heikkilä on kokenut viihdetaiteilija kotimaisessa viihdemaailmassa. Vaikka hän sijoittuikin Sami Hedbergin jälkeen toiseksi Get Up, Stand Up -kilpailussa vuonna 2005, ei se tuonut välittömästi suurta läpimurtoa kotimaisen komiikan parissa.

Hilpeistä jutuistaan tunnettu Pirjo Heikkilä nosti uransa uuteen nousuun Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa, jossa hänet on nähty vakiopanelistina. Tämän jälkeen hänet on nähty useissa elokuvissa sekä huippusuosioon nousseessa Siskonpeti-ohjelmassa, jossa hän osoitti olevansa äärettömän lahjakas koomikko ja käsikirjoittaja. Heikkilä toimii lisäksi juontajana.

Ismo Leikola

Ismo Leikola saattaa puolestaan olla kaikkein tunnetuin kotimainen koomikko Suomen rajojen ulkopuolella. Hän aloitti uransa suomenkielisen komiikan parissa vuonna 2002, mutta laajensi osaamistaan englanninkielisen stand upin pariin muutama vuosi myöhemmin. Tämä päätös on osoittautunut hänelle erittäin kannattavaksi, sillä hän on menestynyt hienosti muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa. Vuonna 1979 syntynyt koomikko voitti Maailman hauskin ihminen -kisan Los Angelesissa vuonna 2014, minkä ansiosta hän pääsi Yhdysvalloissa järjestetylle kiertueelle.

Leikolan kansainvälinen ura on vienyt hänet todella pitkälle, minkä takia hän muutti vaimonsa kanssa Hollywoodiin vuoden 2016 alkupuolella. Hän on kuitenkin järjestänyt Suomessa esiintymiskiertueita ja ollut mukana kotimaisissa televisio-ohjelmissa muiden esiintymistensä ohella.

André Wickström

Suomenruotsalainen André Wickström kuuluu niin ikään kotimaisten koomikoiden kärkikastiin. Vuonna 1976 syntynyt artisti aloitti uransa stand upin parissa jo varhaisella iällä, sillä hän nousi kansan tietoisuuteen jo 2000-luvun alkupuolella. Hänen aiheensa vaihtelevat kausiluontoisesti, mutta niillä on usein vahva yhteys hänen senhetkiseen elämäntilanteeseensa. Esiintyjän selkeä vahvuus on kuitenkin se, että hän osaa ottaa yleisönsä huomioon kohderyhmästä riippuen.

Wickströminkään suosio ei rajoitu pelkästään Suomen rajojen sisälle. Hän on järjestänyt useita esiintymiskiertueita Ruotsissa ja ollut mukana useissa paikallisissa tv-ohjelmissa. Hyväntahtoisen huumorin taitava mies onkin rakastettu persoona myös länsinaapurissa. Lisäksi hän on juontanut useita kotimaisia ohjelmia, kuten viihdyttävää Saturday Night Liveä.