Teatteriravintolan pukukoodit

Teatteriravintolaan pukeutuminen voi aiheuttaa etukäteen stressiä, jos pukukoodi ei ole entuudestaan tuttu. Sen ei kannata astua missään nimessä esteeksi mukavan illan kannalta, vaan selvittää asia etukäteen. Tässä artikkelissa selvitämme yksityiskohtaisesti, miten kotimaisiin teatteriravintoloihin voi pukeutua.

Teatteriravintolan nyrkkisääntönä kannattaa pitää mielessä se, että paikka on teatterin yhteydessä. Käytännössä siis pukukoodi on sama kuin esitystä seuratessa, joten se helpottaa huomattavasti asiaa. Kahta erillistä asua ei siis tarvitse pakata illanviettoon mukaan.

Kotimaiset teatterit ottavat avosylein vastaan

Suomalaisissa teattereissa suhtaudutaan pukukoodiin hyvin joustavasti. Kotimaisten teatterien viestintä painottaa, että kynnys esityksiin tulemiseen halutaan pitää mahdollisimman matalana, jotta ihmiset tulisivat paikalle. Tämä kommentti murtaakin kaikki perinteiset myytit kulttuuritapahtumien jäyhistä pukukoodeista. Parhaimpana viiteryhmänä pidetään muita kyseisessä teatterissa käyviä henkilöitä. Jos paikka on erittäin hieno, voi olettaa, että muutkin pukeutuvat tavanomaista koreammin.

Teattereissa asun valinta on edellä mainitusta seikasta huolimatta vapaa. Kävijä voi käytännössä päättää, pukeutuuko hän sinisiin farkkuihin ja paitaan vai näyttävämpään juhlapukuun. Teatteriravintolassa muita katsellessa voi huomata, että ihmisillä on päällä mitä erilaisimpia asuja. Joustavat mahdollisuudet takaavat, että itselleen epämiellyttävissä vaatteissa ei tarvitse viettää iltaa.

Ensi-ilta tekee poikkeuksen sääntöön

Poikkeuksen säännöstä tekee ainoastaan ensi-ilta. Kyseessä on tuolloin huomattavasti normaalia teatteri-iltaa juhlavampi tapahtuma, johon panostetaan pukeutumalla normaalia kauniimmin. Tällä tavalla osoittaa kunnioitusta tilanteen juhlavuutta kohtaan.

Paikalla on paljon kutsuvieraita muun muassa teatteriprojektin sidosryhmistä, poliittisista puolueista sekä muista päättäjistä. Tämän takia onkin tärkeää kiinnittää erityisesti huomiota omaan ulkoasuun, jos kutsu tulee ensi-iltaan. Naisten on hyvä pistää merkille, että hiukset ovat kauniisti kiinni, jos tukka on pitkä. Esimerkiksi näyttävä hiuskoriste voi tuoda kampaukseen todella upean viimeistelyn.

Naisten ja miesten ensi-illan juhla-asujen valinnassa on myös rajoitteita. Naispuolisten juhlavieraiden mekko on usein täyspitkä sekä valmistettu juhlavasta materiaalista halvempien vaihtoehtojen sijaan. Puku voi toisinaan olla avonainen, mutta avaran kaula-aukon kanssa suositellaan yleensä käytettäväksi kyynärpään yli meneviä käsineitä.

Miehet voivat sen sijaan pukeutua frakkiin tai tummaan pukuun. Jos vieras päätyy laittamaan frakin päälle, täytyy hänen muistaa yhdistää valkoinen liivi ja valkoinen solmio osaksi kokonaisuutta. Liivin kohdalla on hyvä pitää mielessä, että se on sopivaa kokoa. Monet suomalaismiehet sortuvat virheeseen, että se roikkuu liian pitkälle vatsalle. Etiketin mukaan liivistä saa näkyä vain suhteellisen ohut raita, joka vastaa leveydeltään mansettia.

Kenkien valinta näyttelee niin ikään ensi-illassa olennaista roolia. Paksupohjaiset kengät eivät sovi tyylillisesti arvokkaaseen tapahtumaan. Tyylikkäät, asuun sopivat juhlakengät viimeistelevät yleisilmeen ja kunnioittavat tilaisuuden arvokkuutta. Kengissä ei välttämättä tarvitse olla korkoa, vaan sirot avokkaat tai sandaalit käyvät niin ikään hyvin.

Kaikkein tärkeintä on kiinnittää huomiota, että ne sopivat tyylillisesti ja värinsä puolesta muuhun juhla-asuun. Käytännössä esimerkiksi vaaleanpunaisia jalkineita ei kuulu yhdistää vihreän juhlamekon kanssa. Musta on lähes poikkeuksetta pettämätön valinta, joka sopii minkä tahansa värin kanssa.

Anna ensi-illan kukat teatteriravintolassa

Ensi-illassa jaetaan usein myös kukkia esityksen päätteeksi lavalla. Tilannetaju on myös valttia tässä tapauksessa, sillä hyvien käytöstapojen mukaisesti teatterin henkilökunta vastaanottaa vierailta kukat ja toimittaa ne eteenpäin ohjaajan ja näyttelijöiden saataville. Jos vieras välttämättä haluaa antaa itse kukkia, lavalle ei saa missään nimessä rynnätä.

Sen sijaan vieraan täytyy odottaa pääsevänsä esityksen jälkeen henkilökohtaisesti juttusille ojentaakseen kimpun. Juhliminen jatkuu lähes poikkeuksetta debyyttinäytöksen jälkeen viereisessä teatteriravintolassa, joten sen voi ojentaa esimerkiksi siellä käytävän vapaamuotoisten keskusteluiden yhteydessä. Tällä tavalla voi antaa kukat omaa tahtoa ja tilaisuutta kunnioittaen.

Naisten ei tarvitse käyttää hattua

Monelle on jäänyt teatteriravintoloista ja teatterista hieman vanhanaikainen mielikuva, jonka mukaan klassiset kaunottaret esiintyvät lierihatussa. Väite on kuitenkin todella harhaanjohtava, sillä etiketti ei salli leveälieristä hattua naisten päässä. Tämä asia johtuu puhtaasti siitä, ettei takana oleva katsoja näe valtavan muotiluomuksen takaa näyttämölle. Teatteriravintolassa voi hattua pitää siinä tapauksessa päässä, jos kampaus sen vaatii.

Jos vieras haluaa laittaa hatun päähän, kannattaa se valita muuhun asusteeseen sopivaksi. Esimerkiksi hillitty, asun värejä mukaileva valinta viimeistelee erinomaisesti tyylikkään kokonaisuuden. Päähine tuo asuun mukavan vivahteen, joka erottaa vieraan miellyttävällä tavalla muista.

Ylipukeudu mieluummin kuin alipukeudu

Jos olet epävarma pukeutumisesta, kannattaa noudattaa nyrkkisääntöä, jonka mukaan voi mieluummin yli- kuin alipukeutua. Tällä tavalla välttyy epämiellyttäviltä tilanteilta, joita voi muussa tapauksessa tulla. Teatteriravintolaan ei missään nimessä kuulu mennä kesähelteelläkään minisortseissa tai avonaisessa topissa, sillä silloin voi kerätä vihaisia katseita muilta vierailta asiattoman pukeutumisen takia.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota, ettei asuvalinta ole epäsiisti. Hieltä haiseva paita, ryppyinen hame tai napapaita eivät kunnioita kulttuuritapahtumaa ja arvokasta ruokailua. Tämä sääntö on erittäin olennainen käytöstapojen kannalta. Itsensä voi muussa tapauksessa asettaa todella kiusalliseen valoon, jossa muut tuijottavat omaa asua sen epäsiisteyden takia.

Jos ei ole täysin selvää, millainen teatteri on kyseessä, on asuvalinta miehen kohdalla erittäin helppo. Hän voi pukeutua klassiseen tummaan pukuun. Naiselle taas sopii hyvin esimerkiksi tyylikäs jakkupuku, sievä iltapuku tai elegantti housuasu.