Miksi valita teatteriravintola?

Teatteriravintola yhdistää kaksi erittäin mielekästä elementtiä, sillä vierailun aikana on mahdollista hemmotella maku- ja näköaistia! Katsoja saa todellisen kulttuurikokemuksen, kun hän saapuu teatteriin ja nauttii täysin siemauksin kauniista ympäristöistä, hienosti pukeutuneista ihmisistä sekä teatteriravintolan maukkaista ruuista. Se on erinomainen valinta kaikille kulttuurin ystäville, jotka haluavat viettää viikonloppuna laatuaikaa tai piristää arkea.

Yhdistä ruoka ja kulttuuri

Teatteriravintolan paras puoli on se, että käynnin aikana saa lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kiinnostavan näytelmän seuraaminen saa täysin uusia ulottuvuuksia uskomattomien makuelämysten avulla, kun kävijä syö aluksi herkullisen illallisen, maistelee pieniä suolaisia väliajalla sekä piipahtaa drinkillä esityksen jälkeen.

Teatteriravintola on kulinaristille niin ikään pirteä poikkeus, sillä hän voi tutustua kulttuurin tarkemmin hyvän illallisen yhteydessä. Jos viimeisimmästä teatterikäynnistä on pitkä aika, tuntuu kokemus entistäkin kiehtovammalta.

Nauti maukas illallinen ja rentoudu

Viihdyttävää teatteri- tai musiikkiesitystä voisi olla vaikeaa aloittaa paremmalla tavalla kuin syömällä erittäin maukas illallinen. Hienoon tunnelmaan ja katettuun pöytään astuminen luovat välittömästi rentouttavan tunteen, joka auttaa päästämään irti tavallisesta elämästä parin tunnin ajaksi. Teatteriravintolassa käynnillä on siis erittäin positiivisia vaikutuksia, jotka hakevat vertaistaan.

Teatteriravintolat tarjoavat poikkeuksetta á la carte -tason illallisen, joka sisältää useita eri ruokalajeja alkuruuasta jälkiruokaan. Joissain paikoissa saattaa jopa monipuolinen buffet, jossa saa annostella itselleen mieleisen määrän haluamiaan ruokia. Ruokalistaan voi yleensä tutustua internetissä etukäteen, jotta osaa päättää itselleen mieluisan vaihtoehdon jo hyvissä ajoin.

Teatteriravintolan toimintatavat kannattaa varmistaa ennen paikalle menoa. Joissain ravintoloissa saa pöydän välittömästi, kun kävelee ovista sisään. Toisissa paikoissa taasen voidaan hyväksyä ainoastaan ennakkovaraukset, jotka tehdään hyvissä ajoin ennen esityspäivämäärää. Nämä käytännöt yleensä selviävät esimerkiksi nettisivuilta tai soittamalla suoraan kyseiseen paikkaan.

Osa kotimaisista teatteriravintoloista mahdollistaa myös sen, että esityksen jälkeen voi istahtaa pöytään ja nauttia herkullisista ruokalajeista. Tämä tapa on tosin huomattavasti harvinaisempi, sillä yleensä syödään ennen näytöstä.

Suomessa on vahva teatteriravintoloiden kulttuuri

Suomessa on erittäin monipuolinen teatteriravintoloiden tarjonta ympäri maata, mikä on erittäin yllättävää maan kokoon nähden. Maantieteellisestä sijainnista riippumatta voi löytää lähistöltä itseään kiinnostavan paikan, jossa voi viettää iltaa. Ne ovat yleensä auki lähinnä esitysten yhteydessä, mutta muutamia poikkeuksiakin löytyy. Näytöksiä on tosin maanantaista perjantaihin, joten teatteriravintolat ovat yleensä suhteellisen laajasti auki.

Pääkaupunkiseudulla on luonnollisesti eniten teatteriravintoloita, mutta niitä on suhteellisesti erittäin runsaasti myös Itä-Suomessa sekä lännessä. Kaikkein tunnetuin lienee Helsingin Kapteeninkadulla sijaitseva KOM-ravintola, joka on kuuluisan KOM-teatterin yhteydessä. Se on ansainnut useita meriittejä myös teatteripiirien ulkopuolella, sillä sen klassisuus vetoaa muihin kulinaristeihin.

Keskustele esityksestä kaverin kanssa

Osa teatteriravintoloista pitää esitysten yhteydessä baaria avoinna, jotta ihmiset voivat ostaa virvokkeita. Teatteriesityksen juhlavaan tunnelmaan sopii hyvin, että sen yhteydessä voi kilistää hyvän ystävän kanssa lasillisen kuohuviiniä uskomattoman elämyksen täydentämiseksi. Mukavan hemmotteluhetken voi pitää ennen esitystä, jotta ehtii vaihtaa ystävän kanssa yleiset kuulumiset ja keskustella tarkemmin aihepiireistä.

Näytöksen jälkeen voi sen sijaan istahtaa alas ja keskustella esimerkiksi teemasta, näyttelijöiden suorituksista sekä lavastuksen onnistumisesta. Antoisa keskusteluhetki itselleen mieleisen juoman kanssa tarjoaa helpon tavan viimeistellä ilta kokonaisuudessaan.

Valitse oma suosikkityyppisi

Ennen paikan valitsemista kannattaa ehdottomasti tutustua ohjelmistoon, joka pyörii lavalla kyseisellä hetkellä. Kokemus teatteriravintolassa voi jäädä vajaaksi, jos esitys ei sovi alkuunkaan omaan makuun. Kaikkein tärkeintä on valita itselleen mieluisa teatterinäytös, stand up -esitys tai keikka.

Teatteriravintola tulee siihen nähden toissijaisena asiana, sillä niissä on erittäin korkea taso ympäri Suomea. Ei kannata maksaa kymmeniä euroja teatterilipusta, jos näytös ei ole ollenkaan itselleen mieluinen. Huonon esityksen aiheuttamaa pahaa mieltä voi olla vaikea saada piristettyä edes upeassa teatteriravintolassa.

Kun itselleen mieluisa suosikkityyppi on löytynyt, voi uusia kokemuksia saada muiltakin paikkakunnilta kartoittamalla paikallista tarjontaa. Jos itse nauttii mieluiten komedian seuraamisesta, kannattaa tutustua muiden teatteriravintoloiden yhteydessä toimivien teatterien tarjontaan. Niistä voi sattumalta löytää uuden suosikin, jota ei välttämättä muuten olisi edes löytänyt. Tällä tavalla pääsee vaivattomasti tutustumaan myös uusiin ja mielenkiintoisiin teatteriravintoloihin.

Jos taas haluaisi itse mennä tutustumaan tiettyyn teatteriravintolaan, kannattaa pitää silmällä ohjelmisto pidemmänkin aikaa. Mieleinen vaihtoehto voi löytyä lähes sattumalta. Kulttuurin ystävä voi ottaa tavoitteekseen kaikkien Suomen teatteriravintoloiden kiertämisen siten, että hän on saanut nauttia ensiluokkaisista esityksistä jokaisella näyttämöllä.

Riko joskus rajoja kokeilemalla uutta

Jos olet taasen tottunut viettämään illan kulttuurin parissa aina tietyllä kaavalla, voi olla virkistävää harkita uusia vaihtoehtoja kokeilemalla draamapainotteisten teatteriesitysten sijaan vaikkapa stand up -tilaisuuksia tai radiosta tutun artistin musiikkiesityksiä. Perinteisten näytelmien ystävä voi yllättyä iloisesti eloisasta elävän musiikin keikasta, kun taas stand up -fani voi saada täysin uusia ajatuksia komediapainotteisesta teatteriesityksestä.

Esimerkiksi Kuopiossa sijaitseva teatteriravintola Maxim on todella pirteä poikkeus kattavan ohjelmistonsa ansiosta, sillä se tarjoaa ohjelmistossaan kotimaan musiikkitaivaan ykkösnimiä, uskomattomia näytelmiä sekä viihdyttäviä eturivin koomikkoja, jotka myös käsikirjoittavat näytelmiä.